Funderar på fjällvandring

Ja, det är sant…
Långt innan snön är borta sitter jag här och funderar på både en och två fjällvandringar – att vandra i fjällen är som ett gift för mig.

Och i år vill jag verkligen hinna med minst 2 svängar ut i fjällen. En sommar och en höstvandringen skulle sitta fint.
En höstvandring tror jag redan jag har en idé om vart den skulle kunna ”dra iväg”. En spännande ensamvandring skulle sitta fint, för det är verkligen spännande och lärorikt för kropp och själ. Man får ”testa sig själv” litegrann.
Jämtland och Härjedalen är full av vandringsleder och intressanta sådana. Trots att jag gått ett antal år nu så finns det massor av leder och platser att besöka och vandra i.

Här kommer en karta med de största lederna i Jämtlandsfjällen. Det är km-antalet mellan stugorna som visas på kartan. Nu är inte jag nån ”stugsovare” utan jag vill tälta. Men för de som vill vandra med lite lättare packning och trängas lite med andra vandrare så finns ju möjligheten att bo i stuga.
I vår familj har vi gått ett flertal av dessa leder som finns här i Jämtland och som syns här på kartan.
Förutom de leder som syns på kartan finns det ju många, många andra platser att vandra på, men lederna är bra att ha som utgångspunkter. Har man lite koll och karta och kompass så kan man vandra fritt i stora delar av fjällområdet. Och när man vandrar så då känner man friheten!
Det är faktiskt så att det är väldigt, väldigt sällan jag behöver ta fram kompassen utan det brukar oftast räcka med att ha kartan för att orientera sig bland fjälltopparna.

Har ni testat på fjällvandring?
Om inte, tycker jag ni ska prova om ni har möjlighet. Att vandra på sommaren är ju lite varmare, men kan också innebära lite mer mygg, speciellt i juni/juli. Kommer man in i augusti och sedan i september så slipper man det problemet.
Nu ska jag säga att det kan variera väldigt med myggen. Ofta är det ingen mygg alls men ibland ”lite mera”, framför allt om det är i lite lägre områden med fjällbjörk.

På hösten kommer dessutom alla fantastiska färger fram i fjällen – det sprakar av färgprakt. Men, inpå hösten kan det även komma snö, det ska man vara medveten om, om man beger sig ut lite senare på säsongen. Att kolla väderprognoserna innan man ger sig ut är alltid ett måste.
Men helt klart ska ni testa!

”Vi gå över daggstänkta berg fallera….”


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x