Ryggsäck & Tält

Ryggsäck
I vår 7-mannafamilj så har det passerat ett antal ryggsäckar, ett antal trasiga dragkedjor och trasiga spännen. Så, punkt 1 vad gäller ryggsäck – köp kvalitet, det lönar sig.
Se till att det är ordentliga spännen, kraftiga dragkedjor och att den ser rejäl ut.
Sedan är det ett måste med höftbälte och även bröstbälte. Höftbältet ska vara ordentligt stoppat och enkelt justerbart för det är något man vill justera under tiden man går utan att behöva ta av säcken eller behöva ta hjälp av ”medvandrare”. Barn kan ju naturligtvis behöva hjälp med detta…
Bröstbältet bör vara justerbart i höjdled för att kunna ställas in så det inte skaver.
Sen ska det naturligtvis gå att justera alla remmar och axelremmarna ska gå att justera mi ryggplattan på säcken så den hamnar rätt i höjdled.

Att det finns flera fack och även en delning inuti säcken (i höjdled) upplever jag i alla fall som positivt.
Det ska vara lätt att hitta sakerna i säcken även när det regnar och är kallt och man ska inte behöva ”riva runt” bland alla sakerna för att hitta. För det kan jag lova er, allting blir väldigt fort blött om man måste rota runt i säcken för att ta fram en extra tröja, lite fika, eller nåt annat, när det regnar!!
Ett bra tips är att ha flera påsar där man delat upp sakerna man har. Underkläder i en, övriga kläder i en annan, mat i en påse och köksutrustning i ännu en.

Jag ska inte skriva om märken eftersom jag själv ser ut som en vandrande reklampelare för Lundhags, lite patriotisk kanske, men en riktig ryggsäck är värd mycket och gör bärandet betydligt behagligare.

Tält
Tält ja…
Hmm, undrar vad jag ska skriva här…
Jo, jag får återigen börja med att det är mina personliga åsikter som kommer fram här. Men lite har jag lärt mig genom åren i alla fall.
1. Köp (eller hyr) ett riktigt tält. Ett kvalitetstält, inget skräp.
Jag ska berätta om en episod från tiden då vi fortfarande inte hade varken råd eller kunskap om hur viktigt det var med riktiga tält.
Vi skulle gå Forsaleden (du kan läsa mer om den leden på annat ställe här på rissna.se). Hela familjen, 7 personer, skulle iväg. Vi hade ett ”riktigt” tält, ett Fjällräven. Ett sånt där litet ryggåstält med två tältpinnar som håller upp tältet. Sedan hade vi köpt två billiga tält, jag tror det var på Rusta, för några hundringar styck. Vi slog läger, det var fint väder och allt var frid och fröjd. Men efter en stund började åskan mullra och det blev ett riktigt regnväder frampå natten. Båda Rusta-tälten som barnen låg i regnade det igenom, som ett såll faktiskt! Det slutade med att ett gäng dyngsura, genomvåta tältare trängdes inne i Fjällräventältet och där satt vi och trängdes tills det värsta regnet var över, sen var det bara till att bege sig upp till bilen mitt i natten frampå småtimmarna och sedan fick vi åka och hämta prylarna dagen därpå.
Men tänk om vi varit ute på fjället, långt från bilar, vägar eller annan hjälp. Då hade det inte blivit roligt!
Jag har följt med skolan ett år och fick även där uppleva barn som hade med sig alldeles för dålig utrustning med följd att det regnade in i tältet.
Nä, riktiga tält är ett måste om man ska ut på fjället!  Moderna märkestält tål väldigt mycket ”stryk” både vad gäller blåst och regn.
Vid ett tillfälle under en ensamvandring jag gick, då vi precis hade köpt nya tältet Hilleberg Nallo GT, så stormade det rejält en natt och det var verkligen en test för tältet. Vinden piskade i tältet så jag trodde det skulle slitas i stycken. Det regnade och haglade, så på morgonkröken när jag tordes ge mig ut och titta så hade den ena linan till tältet nästan skavts av och ena yttertältväggen var täckt av is! Det blåste fortfarande så mycket att det inte gick att stå upprätt, så det var bara att krypa ner i tältet igen och ligga och vänta ut stormen. Då var jag väldigt glad för att jag hade ett bra tält. Ett billigt tält hade ”säckat ihop” omgående och det hade blivit väldigt kallt och besvärligt för mig.

Det är bra om tältet har en bra ventilering, med möjlighet att öppna och reglera så det passar det väder som för tillfället gäller. Tält med både inner och yttertält är det som jag förespråkar för fjällvandring även om det finns entusiaster som nöjer sig med bara ett skickt, för att hålla nere vikten antar jag.

De tält vi har är båda av märket Hilleberg. Akto och Nallo GT. Det är en väldigt bra absid på Nallo GT tycker jag. Bra möjlighet till att förvara säckar och skor i under natten samt möjlighet till matlagning om väder säger ifrån att hålla till ”ute”.

Har du inget tält eller inte har möjlighet att köpa så går det bra att hyra bra tält.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x