Vandring-utrustning-tips

Sugen på att vandra i fjällen? Eller bara nyfiken på vad jag tänker om utrustning och sånt som rör fjällvandring?

Oavsett så ska jag på den här sidan skriva lite om mina erfarenheter av utrustning och sånt som rör fjällvandring.

Det ska sägas på en gång att jag inte är någon expert och att det jag skriver är någon ”sanning”. Jag är i högsta grad en amatör på området men tänkte ändå skriva av mig lite inom denna favorit – fjällvandring!
Men det som skrivs här kanske ändå kan vara till lite hjälp för alla som vill prova på, eller som vill ha hjälp med lite ”kom-ihåg”. Eller lite tankar kring olika produktertyper/utrustningar.
Det jag skriver får ses som mina tankar och hur jag upplever och tycker om utrustning, mat mm för en normal vandring på 2-5 dagar, vilket brukar vara den omfattning som vi vandrar i vår familj.
Jag är dessutom ingen sån där lättviktare som ska ha extremlätt packning på under 10 kilo. Så är ni intresserad av det så får ni leta på annan plats på nätet.
Min packning varierar ofta mellan 15-22 kg beroende på antal dagar samt hur många som är med och bär.

Att vandra

Ta inte vandringen på blodigt allvar. Och ge dig inte ut på någon flerdagars expedition utan att först ha testat i mindre skala. Börja inte i fjällen ens, om du inte varit där förut. Gör en liten sväng bara i ditt närområde hemma. Tälta en natt och ”testa” den utrustning du redan har. Sedan kan du börja bygga upp ditt eget ”tänk” om vilka prylar, kläder osv som du känner att du vill ha eller ändra på eller införskaffa till nästa gång.

Sedan kan du allt eftersom testa dig fram och göra en ”ennatts-övnattning” i fjällmiljö. Allt eftersom så kommer du att känna att du vill ”testa mera”.

Se även till att kolla väderprognoserna ordentligt innan du ger dig ut i fjällen. Låt inte den första vandringen genomföras när du redan vet att det kommer att regna en hel del, utan försök planera in ett par dagar när det verkligen ser ut att bli fint. Varför då? Jo, när fjällen sätter till sin ”sämsta sida” eller vad jag ska kalla den, då gäller det att veta hur all utrustning fungerar och hur man själv fungerar ute i friheten – utan möjlighet till hjälp eller vanlig ”stugvärme”.

Jag säger inte att det här är rätt sätt att börja intressera sig för fjällen och vandring, men jag tror det kan vara ett bra sätt att göra det på.

I menyn till höger hittar du under ”Vandring-Utrunstning-Tips de olika avsnitten jag lagt in kring fjällvandring.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x