Ipred-lagen som infördes den 1 april har verkligen satt spår i nedladdningen av musik och film.
Däremot har inte marknaden i övrigt legat speciellt i framkant. Det är för dyrt och fortfarande lite för krångligt att köpa musik.
Men det kommer nya tjänster allt eftersom. En del finns redan och några står i startgroparna.

Idag finns t.ex. Spotify som är en sk. streaming-tjänst, dvs. man lyssnar direkt från nätet, ungefär som med radio, men här kan man istället välja vilken musik eller typ av musik man vill lyssna på. Gratistjänsten av denna tjänst innebär att man får lyssna på reklam emellanåt. Fungerar alltså som en reklamfinansierad radiostation, fast du själv väljer vad du vill lyssna på. Du skapar egna låtlistor ganska enkelt som du kan njuta av.

Lite märkligt med Spotify är att man måste ha en s.k. invit från någon som delar ut sådana för att få ett konto.Kan tyckas konstigt att man inte vill få ut tjänsten till så många som möjligt?! Nu finns det i och för sig dom som redan löst detta genom att dela ut fejkade inviter/konton som kan nyttjas.

Itunes, en annan musiktjänst (finns både för mac och pc) där du laddar ner en programvara för att använda på din dator. Den håller sedan reda på all din musik, talböcker mm. Du skapar egna spellistor eller låter programmet välja åt dig. Att köpa musik, filmer och talböcker är väldigt enkelt sedan du skapat ditt konto, som automatiskt belastas vid varje köp du gör.

På Island sitter ett gäng just nu och tar fram en annan musiktjänst, som har ett litet annat koncept – det kommer nog snart nåt intressant därifrån.

CDON.com och övriga nätsäljare av CD och DVD har också börjat med nedladdningsmöjligheter.

Priserna för att att ladda ner varierar mellan 7:- och upp till 12:- beroende på popularitet.

Intresserad?

Spotify – http://www.spotify.com/en/

CDON.com – http://cdon.se/

Itunes laddar ni ner här – http://www.apple.com/se/itunes/ – programmet Itunes måste installeras innan ni kan börja handla musik. Finns både till MAC och PC och är gratis – bara att testa!