Vinterfotografering


Brukar du fotografera vinter och vinterlandskap?
Det är ju vackert ute med snö och snölandskap och det vill man ju sätta på pränt som kameraägare. Enkelt kan tyckas med det är inte alltid så enkelt att få till bra bilder på vintern.

Varför då?

Jo, kamerorna har lite problem med snö faktiskt och ofta måste man (eller måste och måste, det kan vara bra att) korrigera lite i inställningarna om man jobbar med Auto-läget eller läge P (så heter det på Nikon i alla fall). Alternativet är att ställa in manuellt om man kommit så långt i sin fotografering.

Jaha, vad är det man måste korrigera då?
Jo, snö gör att kameran tror att det är för ljust och underexponerar oftast då. Kameran fattar inte att snö ska vara vit 🙂
Det gör att huvudmotivet, en människa eller vad det nu är blir för mörkt (gäller även snön). Det kanske ni har märkt när ni fotar soliga vinterdagar. Det man då måste göra är att justera exponeringen ett eller ett par snäpp (+0,3 eller +0,7 brukar ofta funka bra för mig) så att snön blir vit och motiven i övrigt inte blir för mörka.

Ett par exempel, inte de bästa eftersom det inte finns några riktiga motiv men det visar ändå hur snön blir ”grå” av kamerans inställningar. De till vänster är utan exponeringskompensation och de till höger är med kompensation (+0,7).


Sedan kan man behöva justera vitbalansen också men det tycker jag är nästa nivå i fotograferandet.

En annan viktig sak att tänka på är att hålla kameran varm så mycket det bara går under vinterutflykterna. Gärna i en väska eller under jackan eller liknande. Det gillar både batterierna och elektroniken.

Och när du kommer hem – låt då kameran vila ett tag i väskan så den acklimatiserar sig till rumstemperatur innan du startar upp den. Det bildas mycket fukt när en kall kamera kommer in i värmen…

Ha det gott! – ”Klick”


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x