Eyjafjallajökull och Lady Gaga

Just nu fascineras alla av Eyjafjallajökull – så även jag!
..och det som sker nu visar bara vad liten människan är på jorden och att vi har egentligen ingenting att säga till om. Det är gigantiska krafter som sätts rörelse. Det ska förresten bli intressant att se hur den mer fruktade grannvulkanen Katla kommer att uppföra sig nu.

De tre senaste gångerna Eyjafjallajökull har haft utbrott, åren 920, 1612 och 1821-1823, har Katla också vaknat till liv strax efteråt.

Eyjafjallajökul

Katla brukar dessutom ha utbrott vart 30:e till 60:e år, och senaste gången var 1918. Faktum är att man har väntat på aktivitet ända sedan 1960-talet. Men för tillfället finns inga tecken på att ett utbrott är på gång.

Hur bildas då de stora askmolnet? Jo, när lavan som kommer ur vulkanen blöts ned bildas askmoln istället för att rinna ut som magma. Det finns vatten i jordskorpan, men framför allt så är det glaciären som omger vulkanen som nu smälter. När glaciären har försvunnit så kommer mindre aska gå upp i luften.

Enligt en känd seismolog (Reynir Bödvarsson) har nu runt 10-15 procent av glaciären runt kratern smält, så det kommer dock att dröja innan glaciärens påverkan minskar.

Här (vid den röda pluppen på kartan) hittar du Eyjafjallajökull – klicka – inte så långt från Sverige!

Lady Gaga – störst på YouTube!
Jo, så är det – den mest sedda videon på youtube.com hittills är hennes Bad Romance – klicka här om du vill se den. Inte helt ovanligt när det är stora internationella ”hitar” så är det svensk inblandning med – så även i denna låt – svenskarna är bra på musik!

Fjällweekend i Åre!
För egen del är det helförkylt just nu – jäkla elände att dra på sig. Dessutom kom det mitt i en fjällweekend i Åre. Men lite utförsökning blev det allt ändå och barnen åkte hejvilt hela dagarna. Vi hyrde en mysig stuga av några vänner i Sundsvall och hade en skön avkoppling från vardagen här hemma – det behöver man ibland. Jag såg förresten en annons i en Åretidning att ”med Eurocard i plånboken så får man ut mer av Årevistelsen” 🙂 🙂 🙂 ………….. de’ e’ nog sant….
Tack förresten till Eva o Magnus för lånet av stugan!

Ha en skön fortsättning på veckan!

PS! Månaden efter kommer det en faktura från Eurocard – garanterat!


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kollegan E
Guest
14 år sedan

”Nästan i molnhöjd”????
Du menar att när man vistas i Tåsjö så är det som att vara i himmelriket??
Ja det stämmer ju iofs 😉

Kollegan E
Guest
14 år sedan

Min morbror i Tåsjö tyckte sig känna doft av svavel och andra otäckheter i luften häromkvällen…
Undrar om det stämmer eller om det var någon som brände av en tidig majbrasa i närheten kanske…

Skoj att ni hade glädje av stugan förkylning till trots! 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x