Årets kortaste dag

Kallas även Vintersolståndet.
Vintersolståndet förskjuts inte fullt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller var fjärde år.

Att ha skottår med en extra dag är alltså fullt nödvändigt om man inte vill ha en förskjutning i kalendern. Så, om man inte hade skottdag så skulle man inom loppet av 100 år ha förskjutit tiden (solståndet) med mer än 24 dagar i kalendern! Fascinerande!

Idag var det även månförmörkelse. Jag trotsade kylan (-29) och gick ut med kameran på stativ och försökte fota, men jag var lite sen med fotograferandet för att få med den fina skärvan. Men jag fick i alla fall uppleva hur månen försvann helt och hållet. Intressanta fenomen!

Här en bild på månen strax innan den ”försvann”. Innan dess hade det varit fullmåne.

Så, nu vänder det och går mot ljusare tider!
Men innan dess ska vi ju ha en skön och härlig vinter!

Ha det bra i vinterkylan! -31 här i Rissna just nu!


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Guest
Magdalena
13 år sedan

Vilken trevlig hemsida! Letade efter Sannas tyg, egentligen, då fick jag syn på Rissnabygdens hemsida. Jättefin! Nu fick jag också se månen försvinna, något jag missade från Stockholm. Månen syntes inte från mitt fönster. Jag har nu spart sidan bland mina favoriter!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x