Min hemstudio

Min hemstudio

Så här ser min lilla hemstudio ut. Inte speciellt avancerad utan en enkel sådan. Men det går att skapa hyfsade produktioner ändå.

Dator: Macbook Pro. En laptop som jag bestyckat med en snabbare hårddisk på 7200 varv/minut istället för standard 5400. Sedan har jag även utökat internminnet från 2 GB till 4 GB. Hyfsat internminne har jag märkt vara bra för att få programmen att snurra problemfritt.

Programvara: Logic Express 9. Logic Express är den bantade versionen av Logic Pro. Logic Express innehåller inte samma mängd tillbehör i form av pluggar och programvara för liveproduktion och mastering för skivproduktion. MEN, Logic Express har samma ”motor” så det går alldeles utmärkt att producera musik med fullgott resultat.

Ljudkort: Focusrite Saffire LE som har 6 ingångar (4 går att använda samtidigt) och det räcker för min del i hemstudiosammanhang. Detta ljudkort har en fantastiskt låg latency (fördröjning av ljudet vid inspelning) samt för prisklassen väldigt tysta och fina förförstärkare.

Mikrofoner: SE Electronics X1, StudioProjects B1 samt Shure SM58 och några andra mickar som ligger i skåpet.

Förförstärkare: StudioProjects samt EBS preamp V2.

Förstärkare: Rocktron

Lyssning: ADAM A7X

Hörlursförstärkare/mixer: Behringer.

Hörlurar: AKG 240 (om jag inte minns fel)

Instrument:
Trummor; här använder jag uteslutande en trumplugg – Addictive Drums, som jag tycker är helt suverän. Vilket fint ljud den genererar och otroligt anpassningsbar! Det går att justera trummorna och ljuden precis som man vill, flytta mikrofoner för att få det ljud ut trumman man önskar, överhängsmikrofoner för att få den rumskaraktär man vill. Den innehåller även en fin EQ och kompressordel av mycket hög klass.
Bas; Jag spelar in med hjälp av Logics baspluggar eller med mina egna basar. Det hänger 3 stycken på väggen som kan användas beroende på vilket ljud man vill ha. En Hagström Swede, en Burns från 60-talet samt en Washburn.
Gitarrer; Fender Telecaster, Fender Stratocaster, 2 st Ibanez stålsträngade akustiska gitarrer med line-utgång, Aria nylonsträngad akustisk gitarr.
En handfull munspel i olika tonarter.
Tamburin, shaker mm…
Förstärkare

Klaviatur; ett midiklaviatur som styr piano, orgel och synth-pluggar i Logics programvara (när Göran är med och Crossroad spelar in så använder vi hans Nord Stage och Korg).

Jaha, vad är en plugg då, kanske en del undrar? Jo, det är ett mjukvaruinstrument, alltså en programvara som skapar ett instruments ljud. I dyrare pluggar är det ofta sk. samplade ljud, dvs. ljud från riktiga instrument som spelats in och lagras i programmet i en mängd olika nivåer, anslag och varianter. Enklare pluggar skapar själva ljudet att det instrument det ska härma. Logics pluggar håller otroligt hög klass. Likaså trumpluggen som jag använder. Ingen vanlig lyssnare kan höra skillnad mellan riktiga trummor och denna trumplugg. På vissa pluggar skiljer sig däremot kvalite’n avsevärt. Till exempel

Reverb – TC Electronics gav bort en riktigt bra reverbplugg under några dagar och jag lyckades komma över en 🙂
Det är en fantastiskt bra plugg som ger en varm och fin reverbklang. Helt klart användbar, speciellt på sång.

Vad är det som fattas just nu då…
Det fattas alltid saker i en studio, instrument, programvaror och sist men inte minst inspiration…
Ett par lurar till kanske…, när man är flera i studion så krävs det varsina lurar.

Här kommer några bilder också, sångbåset och några kontakter är inte på plats ännu, liksom en dämpning till monitorerna. En racklåda för ljudkort, hörlursförstärkare, förförstärkare och hårddiskar saknas också.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x